22 mart.

Incearca varianta simpla. Fii sincer.

Incearca varianta simpla. Fii sincer.

Principiile, bata-le norocul

Facem ce facem, si cercul ne aduce in punctul asta in care trebuie sa alegem daca vrem simplu ori complicat. Adica onest si nu tocmai intr-o clipa, ori complicat, repede si cu riscuri. 

O factura grasa justifica cea de a doua varianta? Am fi tentati sa spunem ca nu, desi banu' face cu ochiu'. Si e sanatos asa! Oferim incredere, seriozitate si nu ascundem lucruri clientilor nostri. Asteptam ca treaba sa functioneze reciproc, si chiar ne sfatuim colaboratorii sa fie onesti si transparenti nu doar atunci cand e cazul, ci intotdeauna.

De unde mi-a venit gandul asta cu principiile solide? Mi-am adus aminte de munca de jurnalist. In fiecare zi, de doua ori pe zi, de trei ori pe zi, se intamplau diferite lucruri. Trebuia sa suni, sa confirmi, sa afli detalii. Apoi, iti asumai totul si dadeai o informatie noua la televizor. Bineinteles, toate se intamplau in sistemul public. Deci, da, trebuia sa suni la fel si fel de institutii ale statului si sa confirmi ori sa ceri reactii.

Ca fost ziarist, va spun un lucru: urasc sa fiu mintit, urasc sa fiu dus cu zaharelul si sa nu-mi fie confirmat nici macar evidentul. Si s-a intamplat de multe ori. Asa credeau unii, ca e mai bine sa nu afle lumea despre ce se intampla urat in institutiile pe care le conduc. Numai ca lumea afla si nu era deloc placut. Cand lucrezi pentru un post de stiri sau pentru un ziar, responsabilitatea este enorma. Da, atunci cand iti asumi sa spui diverse (erau si chestiuni grave, cu impact mare asupra populatiei), ai nevoie de o voce oficiala pentru confirmare. Nu o data, vocea aia a fost una mincinoasa, care credea ca face mare branza daca ascunde un adevar.

Ivona

Toate principiile astea, corecte - credem noi, le-am adus la noua meserie.
Este esential ca antreprenor sa fii cinstit si transparent. Chiar daca singura legatura pe care o ai cu statul este plata impozitelor, trebuie sa nu uiti un lucru, lucrezi cu oameni si trebuie sa ii respecti. De ce?

Luam o situatie ipotetica: Ai o clinica. Un pacient ti-a cerut analize. I le faci, doar ca ii dai rezultatele de la analizele altui pacient. Afla presa! Ce faci?
Negi? Nu poti, este evident!
Te ascunzi si astepti sa treaca? Nu, daca faci asta asta, nu o sa treaca asa repede cum speri si te compromiti pentru o lunga perioada de timp.
D-asta e bine sa ai un PR bun. O minte luminata care sa-ti deschida ochii. Nu, n-o sa fie bland cu tine, dar nici n-ai nevoie de cineva care sa te pupe in... in momentul ala.
Vorbeste! Da, vorbeste adevarul, sigur exista niste explicatii ce pot fi luate in calcul. Apoi, vezi cu omul caruia i-ai incurcat analizele. Te porti ca un om sincer, care isi recunoaste greseala, si care e dispus sa suporte consecintele.
Da, in felul asta o sa treaca totul mult mai repede. Unii chiar o sa iti aprecieze curajul si onestitatea.

Situatia nu e chiar ipotetica, i s-a intamplat cuiva. N-am urmarit cum s-a incheiat totul, dar online-ul a vuit vreo doua zile despre subiect. Adevarul nu te costa nimic, dar o minciuna te-ar putea costa totul, spun americanii. Daca iti construiesti afacerea asa, n-o sa mearga niciodata in directia pe care ti-o doresti. Ia-o ca pe un sfat. E gratuit.

sursa foto: alittlebluesky.blogspot.ro